Необходими продукти:
500г пресни картофи
2 с л мазнина по избор (зехтин, олио, масло)
3-4 скилидки пресен чесън
1/2 ч л морска сол
щипка захар
подправки - мащерка, риган, босилек
червен и черен пипер
пресен копър
Картофките измиваме под течаща вода с гъба. Подсушаваме ги с кърпа, а не с кухненска хартия.
Слагаме ги в подходяща тавичка. Хубаво е картофите да са на един ред. Наливаме мазнината, добавяме наситнения чесън, солта, щипката захар, подправките, нарязаният на ситно копър. Слагаме всичко без червения пипер. Разклащаме тавичката, за да се омазнят и полепнат отвсякъде с подправки картофите.
Печем в предварително загрята на 150-170 градуса фурна за около половин час или до готовност, като проверяваме с вилица. От време на време разклащаме тавичката, картофките сами се обръщат. По този начин се пекат равномерно. След 15-20 минута поръсваме с червен пипер. Аз лично винаги слагам после червения пипер, защото много бързо ми прегаря.
Сервираме топли с поръсен зелен лук и копър.
Картофките могат да бъдат освен гарнитура, а също така и основно ястие.
Толкова са ароматни, с много вкусна коричка и меки отвътре.
Да ви е сладко!
Много Ви благодаря за рецептата тъй като сега е сезона на картофите.
ОтговорИзтриване