Необходими продукти:
2 патладжана
олио за намазване
150г бяло сирене (извара)
5-6 черни маслини
2 скилидки чесън
няколко листа пресен босилек
2 с л зехтин
2 малки домата
хлебни трохи
50г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Измиваме патладжаните и ги нарязваме на колелца с ширина около 1см. Посоляваме, заливаме със студена вода и ги оставяме така за 10-15 минути, за да си пуснат горчивият сок.
Измиваме ги отново под течаща вода и ги подсушаваме с кухненска хартия.
В подходяща тава, която е покрита с хартия за печене, нареждаме кръгчетата от патладжан. Намазваме ги от горе с олио и слагаме да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Изваждаме тавата, обръщаме всяко колелце, намазваме отново с олио и пак връщаме във фурната за още 10 минути.
В подходящ съд смесваме сиренето (изварата), маслините без костилки, босилека и чесъна. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус и добавяме зехтина. Пасираме цялата смес.
Нарязваме доматите на тънки колелца и ги нареждаме върху кръгчетата патладжан. Върху тях с малка лъжичка слагаме от сместа със сирене (извара), поръсваме с хлебните трохи и настърган на ситно ренде кашкавал.
Запичаме в силна фурна на горен реотан за около 5 минути - или докато кашкавалът се разтопи и придобие хубав златист цвят.
Сервираме топли, поръсени с наситнен магданоз.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар