Специални благодарности на Ева Тонева.
Необходими продукти:
около 500г брашно
20г прясна мая
20г прясна мая
200г заквасена сметана
2 с л ванилова захар
150мл топло прясно мляко
70г краве масло
1 яйце
щипка сол
растителна мазнина за пържене
За поръсване: пудра захар
В подходящ съд смесваме маята с топлото мляко и захарта. Аз добавям и 1 ч л брашно. Разбърквам и оставям на топло, за да шупне маята.
В подходящ съд пресяваме брашното, правим си кладенче и в него изсипваме шупналата мая, заквасената сметана, разбитото яйце и стопеното масло. Замесваме меко и гладко тесто. Най-накрая добавяме солта. Оформяме тестото на топка. Слагаме го в купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да си удвои обема.
Втасалото тесто разтегляме с пръсти на кора с дебелина около 1,5-2см. Изрязваме с помощта на формичка. Отново ги оставяме да втасат.
Пържим в сгорещена мазнина и от двете страни. Готовите понички изваждаме върху чиния, която предварително сме покрили с хартия за печене.
По желание може да напълните поничките с конфитюр или шоколад.
Поръсваме готовите понички с пудра захар и сервираме.
Да ви е сладко!
Страхотни! Сърдечно благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря ти от сърце.
ИзтриванеВсичко, което съм правила по твоя рецепта е божествено!
Поздрави!
Чудесни са, Нели! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДани, много ти благодаря!
ИзтриванеЩом Ева е намесена, няма да има грешка :) Прекрасно си се справила, браво!
ОтговорИзтриванеСтамене, много ти благодаря. Опитвам се да бъда добра колкото Ева, но тя е вълшебница.
Изтриване