Аз и моето семейство обичаме да си похапваме панакота. През лятото залагам на свежи вкусове и правя малинова панакота и ягодова панакота, а през есента и зимата залагам на по-наситен вкус - на шоколад. Правила съм и панакота с какао, също се получава десерт с мека и кадифена структура.
Скоро реших да експериментирам и да направя такава с шоколад. Получи се страхотна на вкус. Опитайте я и вие!
Необходими продукти:
400мл сметана 30%
180г натурален шоколад
8г желатин
80-100г кафява захар
Накисваме желатин в студена вода. Изчакваме да набъбне.
На водна баня разтопяваме шоколадът. Аз използвах два вида - натурален и млечен. Вие може да ползвате според вашите вкусови предпочитания и наличности.
Сметаната и захарта се загряват до кипене. В тях се разтваря набъбналия желатин. Разбъркваме.
На тънка струйка прибавяме сметаната към разтопения шоколад. Бъркаме непрекъснато.
Разпределяме сместа в подходящи купички, оставяме на стайна температура да се охлади и прибираме в хладилник, за да стегне сместа - минимум 3-5 часа.
При сервиране може да поръсим с какао и да украсим със сезонни плодове.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар