четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Панакота с какао


За втори път се доверявам на Таня Донева. Панакотата стана страхотна - нежна като кадифе, всяка хапка гали сетивата.
Танче, благодаря ти от сърце!


Необходими продукти:
(за 6-7бр.)

250мл пълномаслена сметана над 30%
165г кристална захар
1 ванилия
50г натурално какао
120мл прясно мляко

3 с л студена вода
2 с л желатин

             Поставяме желатина в малка чаша и го заливаме със студена вода. Разбъркваме и го оставяме настрани, за да набъбне и поеме водата.
            В подходящ съд слагаме сметаната, захарта и какаото и загряваме на средна температура. Разбъркваме от време на време. Може да използвате и телена бъркалка. След като сместа кипне отнемаме от огъня. Прибавяме желатина и ванилията и отново разбъркваме. Прецеждаме сместа, за да премахнем всяка бучица какао и за да получим гладка консистенция. Прибавяме прясното мляко и отново разбъркваме.
             Разпределяме сместа в малки силиконови формички или подходящи купички. Аз използвах 7бр. малки силиконови форми във формата на сърце.
            Съхраняваме в хладилник за минимум 4-5 часа или докато панакотата стегне.

            Сервираме обърната в чиния, поръсена с какао и гарнирана с плодове по избор.

            Да ви е сладко!

  • Искам да направя едно уточнение: по принцип за панакота се използва пълномаслена сметана с над 30% масленост. За тази рецепта аз съм използвала малка опаковка сладкарска сметана на Хопла.



6 коментара: