понеделник, 15 август 2016 г.

Хрупкави "Тиквички по гръцки"


Необходими продукти:

2бр. средно големи тиквички
около 5 с л с връх царевично брашно
около 5 с л с връх пшенично брашно
сол на вкус

купа с ледена вода и около 10-12 кубчета лед
растителна мазнина за пържене

За млечно-чесновия сос:

2 скилидки чесън
малко сол
1 с л майонеза
около 4 с л кисело мляко
копър

              Най-характерното за тази рецепта е, че тиквичките трябва да бъдат нарязани наистина много тънко.
              Измиваме тиквичките. Изрязваме краищата им и с помощта на белачка започваме да ги изрязваме на много тънки ленти. Слагаме всички лентички в купата с ледена вода и кубчета лед. Така трябва да престоят около 10 минути. 
              В подходящ съд смесваме двата вида брашно, посоляваме и разбъркваме добре.
              Изваждаме всяка лента от водата, овалваме в брашно, като изтупваме излишното брашно да падне.
              В дълбок тиган сгорещяваме повечко мазнина. Пържим тиквичките и от двете страни, докато получат хубав златист цвят. Изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
              За млечно-чесновия сос - счукваме чесъна с малко сол, добавяме майонезата и киселото мляко и разбъркваме. Накрая добавяме наситнен копър.
             Сервираме тиквичките топли с млечно-чесновия сос. Консумират се веднага.

              Да ви е сладко!



















                                                Рецептата съм взела от прекрасната Ели.

2 коментара:

  1. Нелче,нямам думи,разкошни са! Прекрасно си се справила за пореден път!
    Поздрави <3

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, много ти благодаря! Заслугата е изцяло твоя за прекрасната рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване