събота, 3 септември 2016 г.

Усукан тутманик



По рецепта на Светла Тончева.


 Необходими продукти:

200мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
7г суха мая
около 600г брашно

меко масло
краве сирене 

1 яйце за намазване

             Активираме маята с 1 ч л брашно и малко захар в 20-30мл топла вода. Разбъркваме и оставяме на топло, за да втаса.
             В подходящ съд разбиваме яйцата, прибавяме останалите продукти и накрая маята. Замесваме тесто, което оставяме да си почине за 15 минути.
             Разделяме тестото на 4 части. Всяка част разточваме на кора, намазваме с меко масло, поръсваме с натрошено сирене. Отгоре поставяме втората разточена кора, намазваме с масло и поръсваме със сирене. Така правим и с останалите две топки тесто. Най-отгоре завършваме с тесто. Нарязваме на ленти. Всяка лента я усукваме и поставяме в намазнена тава. Моята тава беше с размери 35см, но може и малко по-малка. 


               Оставяме да втаса до удвояване на обема. Намазваме с разбито яйце.
               Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна с вентилатор. Печенето продължава до готовност - около 30-40 минути.
               Сервираме тутманика топъл.

              Да ви е сладко!




5 коментара:

  1. Прекрасна вкусотия!!!!!Благодаря ти божественице.

    ОтговорИзтриване
  2. Не става ясно от обяснението две по две ли са корите или четирите една върху друга... Благодаря за фантастичната вкусотия!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Евелин.
      Четирите кори се наслагват една върху друга, разрязват се и се усукват. Надявам се да съм била полезна.
      Благодаря за милите думи!

      Изтриване
    2. Невероятно вкусен...БЛАГОДАРЯ...

      Изтриване