неделя, 1 март 2015 г.

Крем супа от броколи с картофи и авокадо









Навсякъде по света хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България се посреща такъв празник с традиции от старите времена.
Ако на първи март тръгнете да се разхождате по българските улици, ще срещнете много усмихнати лица. Но най-напред привличат погледа мартениците. Всеки се е закичил с тях. Може да ги срещнете даже по котки и кучета. А в малките планински селца хората ги слагат даже и на добитъка: агнета, ярета, жребчета. Къщите също си имат мартеници. 

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА

Йордан Стубел


Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:

Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
 
Първият певец,
Косер хубавец.

После на градините –
Да цъфтят гиргините
 
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
 
А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.


Днес приготвих много вкусна крем супа от броколи, картофи и моето любимо авокадо.


Необходими продукти:

300г броколи
1 бр. авокадо
1 средно голям картоф
1 морков
1 скилидка чесън
4-5 стръка пресен лук
1 с л зехтин
сол и черен пипер
60мл прясно мляко (готварска сметана)
1 ч л брашно

        Нарязваме лука и чесъна на дребно, а картофите и моркова на кубчета.
        Загряваме в малка тенжерка зехтина и задушаваме за 1-2 минути лука, добавяме и чесъна и веднага когато си пусне аромата прибавяме около 1л вода. Когато заври водата пускаме измитото и накъсано на розички броколи, картофите и моркова. Посоляваме на вкус и оставяме да ври до готовност на картофите.
       В подходящ съд размиваме брашното с млякото (готварската сметана) до гъста каша и я добавяме към супата. Разбъркваме, подправяме с черен пипер и оставяме на по-слаб котлон да поври още 5-6 минути.
      Оттегляме супата от котлона и пасираме до гладка констистенция.
      Прибавяме и авокадото, което сме нарязали на по-малки парчета и отново пасираме.
     Сервираме супата топла с настъргано сирене.

     Да ви е сладко! 






















Рецептата видях тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар