Рецептата ми я сподели моя приятелка от Фейсбук - Янита Драголова. Първият път когато го направих бях толкова скептично настроена, че си мислех, че нищо няма да е станало. Но след като го опитахме се превърна в любим сладкиш.
Яничка, винаги ще съм ти благодарна за тази рецепта. Страхотен сладкиш - толкова ароматен, и същевременно толкова сочен. Опитайте и вие!
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
За заливката:
2 кофички (от 400г) кисело мляко 3,6% масленост
захар на вкус
1 лимон
Разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкава смес. Добавяме брашното, в което сме сложили бакпулвера и отново разбиваме. Накрая добавяме и ванилията.
Намазняваме и леко набрашняваме кръгла или правоъгълна тава среден размер и изсипваме цялата смес. Веднъж го направих във форма с падащо дъно с диаметър 26см, но явно самата форма пропуска и половината сок изтече малко. Но това не означава, че не се напои. Затова моят съвет към всички, които правят този сладкиш е да ползват тавичка. Така целият сок остава вътре в самия сладкиш.
Печем в предварително загрята на 150-160 градуса фурна с вентилатор до суха клечка.
Изваждаме и охлаждаме.
В подходящ съд смесваме киселите млека, добавяме захар на вкус и разбъркваме много добре. Добавяме кората и сока на един лимон и отново разбъркваме. С тази смес заливаме изстиналия сладкиш и го оставяме да се напои за минимум 4-5 часа. Колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен става.
Съхраняваме в хладилник
Да ви е сладко!
Много вкусен и лек сладкиш!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПривет, Райна. Много се радвам, че Ви е допаднал този сладкиш. Много лек, нежен и много ароматен. Благодаря за доверието.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш,благодаря ти Нели !
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е! Правя го често и с портокал или смесено!
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна! Сладкиша е разкошен, сиропиран и ароматен!Препоръчвам я с две ръце :-)
ОтговорИзтриване