(за 16бр.)
20г прясна мая
1 яйце
3 жълтъка
140г захар
щипка сол
200мл топло прясно мляко
кората на един лимон
1 прахче ванилия
около 500г брашно
Още: 70г меко масло при доизмесването
За пълнежа:
течен шоколад и смлени орехи
За намазване:
1 яйце
За поръсване:
захар
Активираме маята в 100мл топла вода с 1ч л захар и 1 ч л брашно.
Разбиваме яйцето и жълтъците със захарта много добре.
В подходящ съд пресяваме брашното, прибавяме солта. Правим кладенче и в него изсипваме шупналата мая, разбитите яйца, топлото мляко, кората на лимона и ванилията. Замесваме меко тесто, което доизмесваме с мекото масло. Поставяме тестото в намазнен съд, като и самото тесто отгоре намазваме с олио. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.
Втасалото тесто прехвърляме върху работния плот и разточваме на кръгла кора с дебелина около 1см. Разрязваме първо на четири, а всяка четвъртина на още 4.
В долния край на всяка част поставяме по 1 к л течен шоколад и 1 к л орехи и завиваме на кифличка. Така процедираме и с останалите. Нареждаме ги в тава, която сме покрили с хартия за печене и отново ги оставяме да втасат на топло.
Вече втасалите кифлички ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко!
Рецептата, с малки изменения, съм взела от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар