събота, 17 януари 2015 г.

Меденки


Обичам аромата на канела. Рецептата е от стария тефтер на моята майка. Спомням си, че бях около 13-14 годишна когато сама започнах да си забърквам сместа и да си правя меденки. Правих ги на топчета и после с капачка от химикал ги натисках. Меденките са толкова лесни за приготвяне и са подходящи както за празник, така и за всеки ден - да си ги похапваме с кафето.


Необходими продукти:

2 яйца
1 ч ч захар
1/2  ч ч олио
2 к л канела
2 к л хл. сода
150г мед (3с.л.)
по-малко от 1 кг брашно

           С миксер разбиваме много добре първо яйцата със захарта. После добавяме олиото и продължаваме да разбиваме. Прибавяме и меда. Добавяме пресятото брашно със содата и канелата. Продължаваме да бъркаме, но вече с лъжица. След като е станала достатъчно гъста сместа я изсипваме върху набрашнена повърхност и замесваме меко тесто. 
          Разточваме на дебелина около 0,5 см и изрязваме с формички или правим на топчета и печем на умерена фурна. Меденките са готови когато леко започнат да покафеняват. Но внимавайте да не ги държите прекалено дълго във фурната, защото ще станат сухи и няма да са така вкусни.

          Да ви е сладко!






























Няма коментари:

Публикуване на коментар