неделя, 22 март 2015 г.

Френска селска торта


Необходими продукти:

1 яйце
150г кристална захар
200мл прясно мляко
2 с л течен мед
2 ч л сода
50г разтопено и охладено масло
400г брашно

За крема:

1кг цедено кисело мляко
1/2 ч ч кристална захар
кората на един лимон
2 с л лимонов сок
100мл сладкарска сметана
2 ванилии

За поръсване:

200г орехи

           Разбиваме яйцето със захарта, след това бавно добавяме млякото, меда, содата и разтопеното, охладено масло. Прехвърляме сместа в малка тенджерка и на бавен огън варим, като непрекъснато бъркаме. Бъркането продължава около 15 минути. Сваляме от котлона и добавяме брашното. Разбъркваме с лъжица и прехвърляме върху набрашнен плот. Омесваме леко, докато стане на топка. От тестото започваме да правим топки. Всяка топка трябва да тежи приблизително 130-135г. Получават се 5 такива топки и накрая остава една малка, която може да си я направите на сладки.
          Разточваме всяка топка на кръг с диаметър около 28-29см. Трябва да бъде много тънък, почти прозрачен пласт. Тестото се получава много разтегливо, заради меда в него.
          Прехвърляме в тава, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 4-5 минути. Аз лично ги наблюдавах докато хванат лека коричка.
           Изкарваме ги и охлаждаме. Върху всяка изпечена кора слагаме дъното на форма с диаметър 26см, натискаме леко и изрязваме с нож.
          За крема разбиваме цеденото мляко със захарта. Добавяме кората на един лимон и двете супени лъжици лимонов сок. В отделен съд разбиваме сметаната на пяна и внимателно я разбъркваме в крема. Добавяме и ванилията.
          Във формата с падащо дъно започваме да редим тортата. Слагаме първия блат, отгоре намазваме с тънък пласт от крема. Покриваме с втория блат, отново намазваме с тънък пласт от крема и така докато свършат всички кори. Най-отгоре завършваме с крем. Оставяме си от крема, защото ще намазваме и отстрани тортата. Прибираме в хладилник за около 2ч., за да стегне. След като я извадим отстраняваме ринга. Намазваме тортата отстрани с пласт крем.
         Отгоре и отстрани я поръсваме със смлени орехи и отново прибираме тортата в хладилник за едно денонощие.
        Да ви е сладко!

















А ето и в разрязан вид:



2 коментара:

  1. Първо пишете разбиваме яйцата със захарта, а в продуктите е 1 яйцето.
    Второ всички казват , че меда не трябва да се загрява, вие да се вари
    15 мин.?

    ОтговорИзтриване
  2. Тони, благодаря Ви, ще си поправя грешката. А относно меда, така пишеше в рецептата, от която съм я правила.

    ОтговорИзтриване