вторник, 3 март 2015 г.

Соленки с кашкавал


Необходими продукти:

2бр. яйца
1 с л сол
4 с л кисело мляко
1 бакпулвер
250г масло
100-150г кашкавал
около 850г брашно

      Разделяме жълтъците от белтъците.
      Към жълтъците прибавяме солта, киселото мляко и разтопеното масло. Разбъркваме. Към брашното прибавяме бакпулвера и замесваме твърдо тесто.
     Покриваме с найлоново фолио и прибираме в хладилник за 2 часа.
     Разделяме тестото на две и всяка половинка разточваме на квадратна кора.
     Намазваме отгоре с разбит белтък и поръсваме навсякъде с настърган на ситно ренде кашкавал.
     С помощта на къдраво ножче режем на правоъгълници.
     Соленките редим в тава, намазана леко с олио и печем на предварително загрята на 180-200 градуса фурна до златист загар.
     Съхраняваме в затворена кутия.

     Да ви е сладко!
















4 коментара:

  1. Брашното не е ли много? Аз сложих 550гр. и едва успях да го събера.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, прибавяй брашно докато се получи твърдо тесто. И тогава прибери в хладилника.

      Изтриване
  2. Благодаря Нели! Станаха страхотни. Ще ги повторя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много ти благодаря за доверието. Тази рецепта е от стария тефтер на моята майка.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване