неделя, 21 юни 2015 г.

Банофи пай


Има толкова различни рецепти за този пай, че се обърках. Всеки явно го приготвя по свой си начин. Едни го приготвят с грахамови бисквити, други - пекат блат, друг замества сметаната със заквасена сметана.
В един сайт прочетох, че Банофи паят е английски десерт, който се приготвя от банани, карамел и сметана, които се редят върху хрупкава коричка от грахамови бисквитки и масло.
Единственото нещо, което промених в рецептата е заместването на грахамовите бисквитки с обикновени какаови бисквити.
И така - предлагам Ви моя вариант за Банофи пай.


Необходими продукти:

350г какаови бисквити "Еверест"
125г краве масло
2 белтъка

250г Карамелизирано кондензирано мляко
1 ч ч сладкарска сметана (200мл)
1 ч л инстантно кафе
2 банана

1/2 опаковка черен шоколад

              В блендер натрошаваме бисквитите. Смесваме ги с разтопеното масло и двата белтъка. Разбъркваме сместа много добре. 
             Покриваме с хартия за печене дъното на форма с диаметър 26см. Изсипваме бисквитената смес и заравняваме отгоре много добре, като се стремим да направим и отстрани борд.
             Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути. След това го оставяме да се охлади.
             Върху охладения вече блат изсипваме Карамелизираното кондензирано мляко.
             Бананите се нарязват на тънки кръгчета и се подреждат върху карамела, като оставяме малко от тях за украса отгоре.
             Разбиваме добре охладената сметана с разтвореното в 1 с л вода кафе. Изсипваме върху бананите. Не е необходимо да я заравнявате. Колкото по-небрежно е разпределена, толкова по-добре изглежда самия пай.
             Върху сметаната настъргваме черния шоколад с помощта на ренде или белачка. Аз си оставих една-две лъжички от карамела и украсих с него отгоре.
             Паят се оставя в хладилник за поне 1 час.

             Да ви е сладко!

Забележка: аз съм използвала форма с Д 26см. Вие ако имате по-малка форма с падащо дъно, може да намалите количеството на бисквитите до 250г, маслото - до 80-100г и да сложите само един белтък.






















4 коментара:

  1. Страхотен десерт както винаги ни представяш, Нелче! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. С какво може да се замени карамелизираното кондензирано мляко?

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Юлия. Много се извинявам за късния отговор, но покрай малката трудно ми остава време. Има и друг начин, вместо с готово кондензирано мляко.
    Изсипва се малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар (300г) да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят 150г масло и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се изсипва върху плоска тава, за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
    Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
    А друг начин за получаваме на карамелизирано мляко е като се вари кутия подсладено кондензирано мляко в продължение на 2,5 - 3 часа.
    Опитайте този пай е ще останете много доволни.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване