събота, 6 юни 2015 г.

Крем карамел в тавичка


Нашата майка винаги така е приготвяла крем карамел - в тавичка. Аз съм пробвала и в купички, но в тавичката се получава много повече карамелен сос.

Необходими продукти:

6бр. яйца
1л прясно мляко
1 ч ч и половина захар
2 ванилии


Захар за карамела


           Разбъркваме яйцата и захарта с телена бъркалка. Прибавяме млякото и ванилиите и бъркаме до пълното стопяване на захарта.
          Посипваме дъното на малка тавичка с приблизителни размери 18/26см със захар. Не съм писала точно количество на захарта, защото винаги слагам на око. Изчакваме да се карамелизира и до получи приятен светло кафяв цвят. Махаме от котлона и изчакваме да изстине.
          Изсипваме яйчената смес върху карамела. Поставяме малката тавичка в по-голяма тава. Внимателно наливаме вода, да стигне до половината на малката тавичка.
          Печем в предварително загрята на 130-140 градуса фурна до готовност. Внимавайте водата да не завира. От време на време може да добавяте по някое кубче лед.

          Имам един трик, с който проверявам дали е готов крем карамела - с помощта на малък нож леко разрязвам на определено място и ако не излиза мляко, значи е готов.

          Оставяме да изстине в тавата.

          Да ви е сладко!







2 коментара:

  1. Много ми е интересно как слагаш правоъгълна тавичка на кръгъл котлон. Нали карамелизацията на захарта трябва да е равномерна. Тавичката със сигурност стърчи ?!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет. Получава се и така.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване