понеделник, 6 юли 2015 г.

Солени банички с царевично брашно


За тази рецепта благодаря на Марги Димитрова. Няколко пъти съм правила тези банички и винаги стават сполучливи.
Марги, много ти благодаря за споделената рецепта.


Необходими продукти:

500г кори за баница
4 яйца
1/2 ч ч олио
1 ч ч кисело мляко
1 каф. ч. царевично брашно
1 бакпулвер

400г сирене

И още: сусам или микс от семена
олио за намазване на тавата и за поръсване на баничките

              В купа разбиваме яйцата, добавяме олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко много добре.
              В друг съд натрошаваме сиренето.

              Вземаме една кора, намазваме я леко и на тънък пласт с яйчената смес, отгоре слагаме втора кора - и нея намазваме с яйчената смес. Така процедираме докато станат четири кори една върху друга. Най-отгоре намазваме и четвъртата кора с яйчената смес, поръсваме навсякъде с натрошено сирене и завиваме на руло. Поставяме в намазнена тава, като леко подвиваме краищата. Същото действие прилагаме и с останалите кори докато свършат - по 4 на брой за едно навиване.
              Така наредената сурова баница нарязваме с остър нож на парчета, помазваме с олио и поръсваме със сусам, или както аз направих с микс от семена.
              Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути или докато придобият приятен златист цвят.
















             

               Пробвах да ги направя и в друга форма. Вземам една кора, намазвам я с яйчената смес, поръсвам с натрошено сирене и завивам на руло. Така навитото руло завивам на розичка, като се стремим да подпъхнем краищата.
               Остана от сместа и сложих по малко в средата на всяка розичка и поръсих с микс от семена. Печем до приятен златист цвят.

               Да ви е сладко!







8 коментара:

  1. а корите койте сте ползвали какви са ?

    ОтговорИзтриване
  2. Тези банички са много вкусни.Правила съм ги преди повече от 2 години.Стават плътни и хрупкави!Благодаря ,че ми припомнихте за тях!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Цвети. На мен също много ми допадат тези банички.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. За пръв път чувам да се слага царевично брашно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз съм го използвала и се получиха страхотни банички. Пробвайте и Вие!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Хареса ми рецептата но.....Къде се слага това царевично брашно....във рецептата Ви не сте обяснили....моля да поправите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Marmura. В рецептата си пише много ясно: В купа разбиваме яйцата, добавяме олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко много добре.
      Надявам се така да е разбираемо.
      Поздрави!

      Изтриване