4 яйца на стайна температура
175г захар
80г разтопено масло
2 ванилии
150г брашно
1 бакпулвер
кората на половин лимон
7-8 сини сливи без костилките
Разбиваме яйцата със захарта с помощта на телена бъркалка. Добавяме ванилиите, настърганата кора на лимона и разтопеното масло. Отново разбъркваме. Прибавяме на части пресятото брашно с бакпулвера и отново разбъркваме, но само докато се получи еднородна смес.
Изсипваме сместа в тавичка, която е покрита с хартия за печене и намазнена. Моята тава, която използвах, беше кръгла с дъно 18см и нагоре се разширява леко и става 25см.
Върху сместа нареждаме разполовените сини сливи с разрязаното надолу. Не се притеснявайте, че ще потънат. По този начин ще стане много сочен сладкиша.
Печем в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 40 минути или до суха клечка.
Изваждаме и оставяме във формата, за да се охлади.
Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар и разрязваме на парчета.
Да ви е сладко!
Рецептата съм взела от тук.
Правих го няколко пъти и винаги става чудесен - свършва за отрицателно време. Имам въпрос - ако си замразя плодовете и опитам да го направя и зимата, дали ще се получи? И замразени ли трябва да се сложат в сместа или да се размразят преди това? Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеПривет, Марианка. Радвам се, че се е харесал сладкиша. А за замразени плодове - според мен е хубаво да се размразят и тогава да се използват в сместа. Може да се използват и плодове от компот.
ИзтриванеПоздрави!