Необходими продукти:
250г свинска кайма
1 глава стар лук
1 морков
сол на вкус
магданоз
чубрица
ориз/фиде
1-2 с л олио
брашно за овалване на топчетата
За застройката:
1 жълтък на стайна температура
2-3 с л кисело мляко
1 равна с л брашно
няколко капки лимонов сок
В подходяща тенджерка слагаме около 1,5л студена вода. Добавяме олиото и изчакваме да заври водата.
Обелваме, измиваме и нарязваме лука и моркова на малки кубчета.
Добавяме ги към врящата вода, посоляваме, добавяме чубрицата и така варим около 10 минути.
От каймата правим малки топчета, които овалваме в брашно. Добавяме ги към бульона и варим още около 10 минути.
Добавяме и ориз (фиде), който предварително сме измили. Варим така до неговото омекване.
За застройката - разбиваме жълтъка с киселото мляко, добавяме брашното, лимоновия сок и разбъркваме до хомогенна смес.
След като са се сварили всички продукти, отнемаме супата от огъня и оставяме за около 5-10 минути.
Към застройката прибавяме няколко лъжици от горещия бульон, за да изравним температурите. На тънка струйка и при непрекъснато бъркане изсипваме застройката. Връщаме на котлона за още 5 минути.
Сервираме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар