В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието. На празничната трапеза трябва да присъства и печено агне. На този ден задължително се яде и пресен чесън.
Аз реших да приготвя и сос Тартар към печеното агнешко месо.
Необходими продукти:
2-3 с л майонеза
1 глава стар лук
2 кисели краставички
белтъкът на едно сварено яйце
около 10бр. черни маслини
1/2 ч л горчица
1 с л кисело мляко
1 с л лимонов сок или на вкус
магданоз на вкус
сол на вкус (по желание)
Настъргваме лука на ситно ренде. Нарязваме на много ситно киселите краставички, магданоза, белтъка на яйцето и маслините.
В подходящ съд смесваме всички продукти и разбъркваме много добре.
По желание може леко да охладите соса.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар