събота, 6 август 2016 г.

Султан кебап с пилешко месо


Необходими продукти:
(за 6 порции)

12бр. фини кори за баница
500г пилешко филе
2 глави стар лук
1бр. средно голям патладжан
1бр. средно голяма тиквичка
1 ч ч грах от консерва
1 с л доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
суха мащерка - по желание
червен пипер
4-5 с л олио

За соса:

300мл прясно мляко
1 и половина с л с връх брашно
100г топено сирене
40г краве масло
сол и черен пипер на вкус

100г кашкавал за поръсване

             За соса - разтопяваме маслото, добавяме брашното и леко запържваме. Добавяме студеното прясно мляко и бъркаме до сгъстяване на соса. Отнемаме от котлона, добавяме нарязаното на малки парченца топено сирене и разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Покриваме съда с капак и оставяме настрани, за да се охлади.

            Пилешкото филе нарязваме на хапки, патладжана и тиквичката - на малки кубчета, а лука - на ситно.
            В тиган сгорещяваме 2 с л олио и прибавяме тиквичката и патладжана. Запържваме до златисто и изваждаме в друг съд. В тигана сгорещяваме още 2 с л олио и прибавяме пилешките хапки. Готвим до тяхното побеляване. Прибавяме наситнения лук и разбъркваме. Готвим на умерена температура, докато се задушат. Добавяме доматеното пюре и разбъркваме. Овкусяваме с подправките.
            Към месото отново връщаме запържените тиквички и патладжан, добавяме граха и разбъркваме. Оставяме ястието още няколко минути, докато се задуши. Внимаваме ястието да не остане воднисто.
            Вземаме купичка, на която покриваме вътрешността с две кори за баница. Изрязваме ги от едната страна и застиламе дъното на купичката. Изсипваме по малко от изстиналия пълнеж, загръщаме от всички страни с корите за баница и обръщаме в намазнена тавичка. Така процедираме и с останалите кори. Върху оформените "гнезда" разпределяме изстиналия сос.
             Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто. Изваждаме, разпределяме настърганият на ситно ренде кашкавал и отново връщаме във фурната, докато получим хубава златиста коричка.
            Сервираме ястието топло с подходяща сезонна салата.

            Да ви е сладко!

























              Рецептата съм взела от тук с малки изменения от мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар