Необходими продукти:
6-7бр. еднакви по големина червени домата
За соса:
3-4 с л мазнина
3 с л равни брашно
около 200мл прясно мляко
100г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
нарязан магданоз на вкус
2 яйца
Измиваме доматите, изрязваме капаче откъм дръжката и ги издълбаваме. Посоляваме ги и ги оставяме настрани.
За соса: леко запържваме брашното в мазнината, добавяме и черен пипер на вкус. Добавяме прясното мляко и разбъркваме, докато получим умерено гъст гладък сос. Прибавяме вътрешността на доматите и оставяме соса да поври около 8-10 минути. Отнемаме от огъня и прибавяме настъргания кашкавал и магданоз, посоляваме на вкус. Добавяме два разбити жълтъка, а накрая разбитите на сняг два белтъка. Разбъркваме добре.
Пълним издълбаните домати с получения сос. Нареждаме ги в подходяща намаслена тавичка. Сосът, който ви е останал разпределяме около доматите. Поставяме тавичката в предварително загрята на около 180 градуса фурна за около 20-25 минути.
Изваждаме и поднасяме ястието топло в съда, в който се е пекло.
Да ви е сладко!
А ето и самата рецепта (от старите готварски книги):
Няма коментари:
Публикуване на коментар