За пореден път благодаря на Йоли за прекрасната рецепта.
Необходими продукти:
(за около 50бр. бисквитки)
125г меко масло
70г пудра захар
1 яйце
250г брашно
1/4 ч л бакпулвер
1 ванилия
За топинга:
1 ч ч захар
70г масло
70г квасена сметана
2 ч ч предварително запечен кокос
лимонови и портокалови корички (по желание)
Още:
1-2бр. млечен шоколад
За тестото разбъркваме маслото с пудрата захар. Прибавяме и яйцето и продължаваме да бъркаме. Пресяваме брашното с бакпулвера и ванилията и го добавяме към маслото. Бързо замесваме тесто, което не трябва да лепне. Завиваме го с найлоново фолио и го прибираме в хладилник за около 20 минути.
Разточваме на малки части върху набрашнена повърхност и изрязваме с кръгла или подобна формичка. Моята беше по-скоро във вид на облаче. Поставяме всяка изрязана бисквитка в тава, покрита с хартия за печене.
Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване.
На водна баня разтапяме шоколада. Потапяме дъното на всяка бисквитка, а може и целите и ги слагаме отново върху хартия за печене. Аз ги прибрах в хладилника, за да стегнат по-бързо.
За топинга карамелизираме захарта. Добавяме маслото и дърпаме от котлона. Разбъркваме, добавяме и сметаната и продължаваме да бъркаме. Ако сместа започне да стяга, връщаме отново на котлона и пак бъркаме. Най-накрая добавяме и кокосовите стърготини и коричките.
Върху всяка бисквитка слагаме по 1 чаена лъжичка от кокосовата смес, без да заглаждаме. Колкото по-небрежно слагаме от сместа, толкова бисквитките изглеждат по-добре.
За украсата използвах малка найлонова торбичка. Сипах в нея малко разтопен шоколад, отрязах леко връхчето и така гарнирах самите бисквитки.
Получават се наистина страшно вкусни бисквитки, които са чудесна комбинация от запечен кокос и карамел.
Съхраняваме на хладно. Моите бисквитки ги държа в хладилник преди консумация.
Да ви е сладко!
Рецептата съм взела от тук.
Фантастично изпълнение, Нелка! Много се радвам, че ти харесаха бисквитите и ги пробва. Наистина си ги направила страхотно! Благодаря ти за доверието!
ОтговорИзтриване