(за 7бр. тортички)
2 тиквички
150г сварен пшеничен грис
2-3 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
1 белтък
копър и магданоз на вкус
сол и черен пипер
4-5 с л брашно
1 кафяна лъжичка бакпулвер
1 с л зехтин/олио
За крема:
100г заквасена сметана
70г крема сирене
Още белени слънчогледови семки
Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги оставяме да се отцедят за един час. Нарязваме на ситно пресния лук, чесъна, копъра и магданоза. Прибавяме ги към тиквичките заедно с гриса. Подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме.
Разбиваме белтъка на сняг и на части го добавяме към сместа с тиквички. Добавяме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме. Количеството на брашното може да е различно. Необходимо е да се получи гъста каша.
Застиламе голяма тава с хартия за печене. Намазваме я с олио и отгоре поръсваме с брашно. Може някой да се учуди, но първата ми партида залепна за хартията и затова на следващите процедирах така - с олио и брашно.
Поставяме малък ринг с диаметър 8,5см и сипваме от сместа. Заравняваме хубаво и махаме ринга. Така правим и с останалите блатове.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. След като се изпекат блатовете, ги оставяме да се охладят.
В подходящ съд смесваме крема сиренето и сметаната. Подправяме със сол и черен пипер.
Сглобяваме тортичките като редуваме блат, крем, блат, крем, блат и завършваме с крем. Всяка тортичка се състои от три блата с крем.
Най-отгоре украсяваме с белените слънчогледови семки и копър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар