петък, 24 юли 2015 г.

Кифлички със сирене


Необходими продукти:

580-600г брашно и още малко за доизмесване
250г кисело мляко
100мл топло прясно мляко
20г прясна мая или 7г суха мая
2 ч л захар
1 ч л сол
125мл олио
1 яйце

За пълнежа:

250-300г сирене (извара)
1 белтък
магданоз

За намазване:

1 яйчен жълтък
2 с л прясно мляко
семена или микс от семена по избор

             В подходяща дълбока купа пресяваме около 500г брашно, правим по средата кладенче и оставяме настрани. Не използваме цялото количество брашно, а си заделяме за доизмесване.
             Активираме маята с 1 ч л захар и 1 ч л брашно в малко топла вода и оставяме на топло да шупне.
             В пресятото брашно добавяме активираната мая и останалите продукти, като яйцето сме разбили предварително. Добавяме постепенно още брашно и омесваме меко, гладко и нелепнещо тесто.
             Поставяме тестото в леко намазан с олио подходящ съд, намазваме и тестото леко с олио, покриваме с найлоново фолио и оставяме на топло да втаса.

             Докато изчакваме да втаса тестото си приготвяме и плънката. Аз лично използвах по равни количества извара и сирене, добавяме белтък и ситно нарязан магданоз и разбъркваме.
            Разделяме тестото на 5 равни части - всяка тежи приблизително по 200-220г. Вземаме една топка тесто, разточваме я на кръг с диаметър около 30см и я разрязваме на 4. Във всяка част правим по 5 разреза с нож или с нож за пица, като не стигаме до края. Горният край на тестото трябва да е около 2см и тогава започваме разрезите. Надявам се да стане ясно от снимките:
















            
             В долния край на всяка част слагаме от плънката и завиваме на кифличка, като подвиваме леко двата края. Така процедираме и с останалите топки тесто. От цялото тесто направих 20бр. кифлички.
            Нареждаме кифличките в подходяща тава, която е покрита с хартия за печене. Между всяка трябва да има разстояние, защото още ще си увеличат обема. Покриваме тавата с найлоново фолио и оставяме на топло да втасат.


            Разбиваме яйчения жълтък с прясното мляко и намазваме всяка кифличка. Поръсваме със сусам, мак или микс от семена по Ваш избор.
            Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато получат приятен кафяв загар.
            Изваждаме и охлаждаме върху метална решетка.
            Сервираме с кисело или прясно мляко. Това изцяло зависи от Вашите лични предпочитания.

            Кифличките могат да се направят и в сладък вариант. Необходимо е да увеличите количеството захар на 100г, а плънката може да бъде конфитюр, течен шоколад или каквото предпочитате.
            
            Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар