Необходими продукти:
125г меко масло
1 яйце
1/2 ч л сол
1-2 щипки сух риган
около 200-230г брашно
За пълнежа:
1 средна тиквичка
4-5 сушени домата
100г бяло сирене
1-2 с л зехтин
1 яйце
Разбъркваме маслото, добавяме яйцето, солта, ригана и отново разбъркваме. На части добавяме брашното и омесваме тесто. Добавяйте брашно докато тестото стане меко и нелепнещо. Не е необходимо да се меси дълго време. Покриваме го с найлоново фолио и го прибираме в хладилник докато си направим плънката. По принцип масленото тесто трябва да се направи с ледено студено масло, да се претрие с брашното на трохи и се добавя вода. И тогава се омесва тесто. Но и аз предпочитам да работя с меко масло. Поне в този случай.
Измиваме и нарязваме тиквичката на тънки колелца. Много за кратко ги запичаме на грил тиган без мазнина.
Изваждаме масленото тесто от хладилника и го разточваме върху хартия за печене на тънка кръгла кора. В средата нареждаме тиквичките, стремим се да запазим свободно тесто по края към 3-4см. Кръгчетата тиквички застъпваме едно в друго, на места слагаме малки парченца сушени домати (аз използвах такива от буркан в зехтин) и отгоре натрошеното сирене. Поливаме леко на тънка струйка със зехтин.
С помощта на хартията сгъваме свободното тесто, като на места леко с пръсти го прищипваме.
Намазваме получения борд с разбито яйце. С помощта на хартията прехвърляме галета във форма. Аз използвах форма с диаметър 23см.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35мин или до готовност.
Да ви е сладко!
Идеята съм взела от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар