Днес е Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници.
На този ден празнува и моята майка, която носи красивото име - Марияна. В нейна чест направих бисквитена торта с Крем Маскарпоне и кафе.
Мамо, бъди ни жива и здрава и продължавай все така да ни радваш. Ние те обичаме!
Необходими продукти:
1 пакет бисквити Закуска (270г)
около 1/2 пакет бисквити Закуска с какао (270г)
500г сирене Маскарпоне
200г сладкарска сметана
4-5 с л пудра захар
2 ванилии
100г стафиди
2 ч л нес кафе
100-200г запечени смлени орехи
50г натурален шоколад
50г бял шоколад
За потапяне на бисквитите:
около 200мл прясно мляко
Разбиваме с миксер за кратко Маскарпонето и към него добавяме нес кафето, което предварително сме разтворили в малко студена вода. Прибавяме и двете ванилии и отново разбъркваме.
В отделен съд разбиваме сладкарската сметана и на части я добавяме към разбитото Маскарпоне. Бъркаме с дървена лъжица или силиконова шпатула до хомогенна смес.
Формата с падащо дъно, която използвах е 26см. Нареждаме един ред бисквити, потопени за много кратко в прясното мляко. Покриваме с 1/3 от крема, поръсваме със стафиди, настърган бял шоколад. Нареждаме втори ред с бисквити, но какао, отново потопени в мляко. Разпределяме крем, стафиди, настърган натурален шоколад. Най-отгоре отново бели бисквити, разпределяме и последната част крем, поръсваме със запечените смлени орехи, настърган натурален шоколад.Прибираме в хладилник за минимум 10-12ч, а ако престои един ден ще бъде още по-вкусна.
Да ви е сладко!
Жива и здрава майчицата ти и весел празник!Тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеМиленка, много ти благодаря. А и тортата наистина е много вкусна.
ИзтриванеПоздрави!
Може ли нес кафето да се замени с еспресо?
ОтговорИзтриванеСочна ли е на вкус?