понеделник, 18 юли 2016 г.

Кюфтенца от тиквички и картофи на фурна


Необходими продукти:
(за около 20бр.)

1бр. средно голяма тиквичка
2бр. средно големи сварени картофа
150г краве сирене
2 яйца
2 с л нарязан магданоз
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
1 стрък пресен лук

около 50г кашкавал

За млечно-чесновия сос:

1 ч ч кисело мляко
1 с л майонеза
1 скилидка чесън
сол
пресен копър

               Настъргваме на ситно ренде тиквичката и я оставяме да се отцеди за 15-20 минути.
               Намачкваме сварените картофи, към тях прибавяме отцедената тиквичка, натрошеното сирене, магданоза, нарязаната на ситно скилидка чесън, нарязания на ситно лук, счукваме двете яйца и овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа добре. Ако се получи малко по-течна сместа може да добавите 1 с л с връх брашно или галета.
                С помощта на лъжица поставяме от сместа в тава с хартия за печене. Оформяме на малки купчинки.


                  Печем на предварително загрята на 150-170 градуса фурна с вентилатор. Печем до леко зачервяване или около 20 минути.
Изваждаме и върху всяко кюфтенце слагаме по малко настърган на ситно ренде кашкавал и отново връщаме във фурната, но на горен реотан, за да се разтопи кашкавала.

                  За соса: счукваме чесъна с малко сол, прибавяме майонезата и киселото мляко и разбъркваме до хомогенна смес. Най-накрая прибавяме наситнен копър.

                  Сервираме кюфтенцата топли с млечно-чесновия сос.

                  Да ви е сладко!
















4 коментара:

  1. Чудесно предложение,Нелче ,което непременно ще опитам тъй като съм голям почитател на тиквичките!
    Поздрави <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ти благодаря. Непременно ги опитайте - със сигурност ще останете много доволни.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря за чудесната рецепта. Направих ги стъпка по стъпка и станаха великолепни. Дори претенциозното ми малко дете ги хареса и поиска допълнително.

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Деси. Много ти благодаря за милите думи.
    Аз експериментирах и ги направих за първи път, но според нашите вкусови предпочитания. И у дома много ги харесаха.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване