Измина още една година - "Кулинарни изкушения с Нели" стана на 3 години. По този повод направих един страхотен мус, който е много нежен и лек на вкус.
Пожелавам си да имам още много поводи за кулинарни изяви.
Благодаря на всички, които се отбиват в моето местенце и благодаря за доверието.
А сега черпя с този прекрасен и уникален мус:
Необходими продукти:
2 белтъка
1 ч л бяла фина кристална захар
3 жълтъка
1/2 ч ч пудра захар
1 ванилия
200мл течна сметана 35% масленост
200г бял шоколад
1 белтък
2-3 капки лимонов сок
50г бяла кристална захар
около 20г пудра захар
Първо си разтопяваме шоколада на водна баня. Внимавайте водата в съда да не завира и да не попадне вода при шоколада. Оставяме шоколада да се охлади.
В подходящ сух съд разбиваме сметаната на пухкав крем и също оставяме настрани.
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията докато сместа побелее. Към нея прибавяме на тънка струйка разтопения и охладен шоколад. Разбъркваме много бързо, за да се смесят продуктите. Към тях прибавяме на части разбитата сметана. Разбъркваме със силиконова шпатулка.
Най-накрая прибавяме разбитите на пухкав крем 2 белтъка със захарта. Разбъркваме внимателно. Покриваме със свежо фолио и прибираме в хладилник за около половин-един час.
В сух съд поставяме белтъка, прибавяме капките лимонов сок и започваме да разбиваме с миксер. На части прибавяме двата вида захар. Първо разбиваме на бавни обороти, след няколко минути разбиването продължава на по-бързи обороти. Трябва да получим хубав гъст и лъскав крем.
Разпределяме охладената смес в подходящи чаши. Върху нея с помощта на звездовиден накрайник декорираме разбития белтък.
А за още по-голям ефект и вкус обгаряме глазурата с помощта на кухненска горелка.
Съхраняваме в хладилник.
Да ви е сладко!
Рецептата съм адаптирала от тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар