четвъртък, 1 август 2019 г.

Запеканка с тиквички


У дома много обичаме тиквички. След хрупкавите тиквички по гръцки много често приготвям и запеканката, която ще ви представя днес. Правила съм я толкова много пъти, но ми е било трудно да достигна до снимки. Приготвя се много лесно и бързо, а вкусът е невероятен. Може да експериментирате и с продуктите - правила съм я без домати и бекон и винаги става много вкусна. Ще се радвам ако и на Вас допадне.

Необходими продукти:

1 голяма тиквичка /или 2 средни/
3 яйца
200 г бяло краве сирене
сол и черен пипер на вкус
3 с л кисело мляко
3 с л галета (или брашно)
2 малки домата
кашкавал
около 50 г масло

пушен бекон - по желание

магданоз

                 В подходящ съд настъргваме на едро ренде тиквичката. Посоляваме и оставяме да си пусне водичката.
                 В друг съд разбиваме яйцата, добавяме натрошеното сирене. Към сместа добавяме и тиквичката, като допълнително с ръце я изстискваме. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме киселото мляко и галетата (брашното) и разбъркваме.
                 Намазваме с масло малка тавичка и изсипваме сместа. Заравняваме с помощта на лъжица. Отгоре слагаме на места нарязано на малки кубчета масло и започваме да редим доматите, които сме нарязали на тънки резени. Ако имате желание и възможност може да добавите тънки резени пушен бекон (правила съм запеканката и без бекон и също става много вкусна).
                  Слагаме да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобие приятен златист загар. Малко преди да я извадим от фурната прибавяме и настъргания кашкавал и отново връщаме във фурната докато се разтопи.
                   Сервираме с нарязан на ситно магданоз.

                   Да ви е сладко!


















Няма коментари:

Публикуване на коментар