петък, 20 февруари 2015 г.

Таханови бисквитки с мед и бадеми


 Ето още едно предложение за моята любима графа - Бързо, лесно и вкусно. Необходими ви са точно половин час от вашето забързано ежедневие. 15-20 минути за направата им и още 10 минути за печене. И разполагате с най-вкусните и енергийни бисквитки. Можете да си ги похапвате по всяко време. Опитайте ги и няма да съжалявате!

Необходими продукти:
(около 25-30бр.)

1/2 ч ч смлени сурови бадеми 
(орехи, лешници, стафиди)
100г брашно - бяло, ленено, бадемово, ръжено
1/2 ч ч мед
1 ч л сода бикарбонат
1/2 ч ч сусамов тахан
1 ванилия
1/2 ч ч сусам (за овалване)

          В купа смесваме брашното, смлените бадеми и содата. Аз освен бадеми добавих от мен около шепа смлени орехи и толкова стафиди. Но заедно с меда и тахана се превръщат в много сладки, така че който не обича толкова да е сладко може да не слага стафиди.
         В друга купа смесваме тахана с меда и хубаво разбъркваме, за да може да се смесят много добре. Започваме да прибавяме брашното с бадемите на части . Бъркаме с лъжица докато се получи хубаво еластично тесто. Ако ви се е получило по-влажно, спокойно си добавете още малко брашно. Получава се тесто, което е доста пластично и се оформя много лесно.
       Оформяме топчета с големина на череша и овалваме в сусам. Поставяме ги в тава, покрита с хартия за печене и леко ги притискаме отгоре, за да не са толкова дебели. Оставяме разстояние между всяка бисквитка около 2-3см, защото си увеличават обема.
        Слагаме тавата в предварително загрята на 150 градуса фурна и печем около 10-12 минути или докато краищата им съвсем леко започнат да се зачервяват. Внимавайте, защото лесно може да прегорят и да станат сухи.  Моите ги пекох точно 10 минути.
       Изваждаме и оставяме да се охладят около 5 минути в тавата. После си ги преместваме в голяма чиния или поднос.
      Гарантирам ви, че стават страшно сладки.

      Да ви е сладко!

     Рецептата е взета от тук.







Няма коментари:

Публикуване на коментар