четвъртък, 9 юли 2015 г.

Мус от кайсии



За пореден път се доверявам на рецепта на Ева Тонева. Имах доста кийсии и реших да направя десерт с тях. Получи се един невероятно лек и свеж мус, който е подходящ за летните жеги.
Еви, благодаря за прекрасната рецепта, която си споделила с нас.


Необходими продукти:

750г кайсии
100г захар
5г желатин
1 яйчен белтък
20г захар
1 ванилия
200мл пълномаслена сметана 30% или 35%
60г захар

               Измиваме кайсиите, разполовяваме ги и махаме костилките. Нареждаме ги в подходяща тавичка с разрязаното нагоре. Във всеки плод сипваме по малко захар. Запичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Ако желаете може да заделите от изпечените плодове за украса, а останалите ги пасираме.
              Поливаме желатина с малко студена вода и го оставяме за около 10 минути да набъбне.
              След като набъбне го разтваряме в микровълнова или на водна баня и го добавяме към пасираните кайсии.
              Прибираме плодовата смес в хладилник докато започне да желира. 
              Разбиваме на сняг белтъка, а към края добавяме 20г захар с една ванилия.
              Разбиваме и сметаната до меки върхове, като постепенно добавяме 60г захар.
              Към кайсиите прибавяме разбитите белтък и сметана и внимателно разбъркваме.
              Сервираме муса в десертни чаши или купички и ги оставяме да се охладят за минимум 3-4 часа.
              Преди поднасяне може да гарнирате със запечените кайсии и листа прясна мента.

              Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар