петък, 6 май 2016 г.

Сос Тартар


В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието. На празничната трапеза трябва да присъства и печено агне. На този ден задължително се яде и пресен чесън.

 Аз реших да приготвя и сос Тартар към печеното агнешко месо.

Необходими продукти:

2-3 с л майонеза
1 глава стар лук
2 кисели краставички
белтъкът на едно сварено яйце
около 10бр. черни маслини
1/2 ч л горчица
1 с л кисело мляко
1 с л лимонов сок или на вкус
магданоз на вкус
сол на вкус (по желание)

                Настъргваме лука на ситно ренде. Нарязваме на много ситно киселите краставички, магданоза, белтъка на яйцето и маслините.
                В подходящ съд смесваме всички продукти и разбъркваме много добре.
                По желание може леко да охладите соса.

                Да ви е сладко!
















Няма коментари:

Публикуване на коментар