Необходими продукти:
3 яйца
100г шоколад - висок процент какао
100мл качествен зехтин
1/2 ч ч кафява захар
1 с л натурално какао
1 щипка сол
На водна баня разтопяваме шоколада, прибавяме зехтина и оставяме настрани, за да се охлади леко сместа. Водата в съда не бива да завира и при шоколада не бива да попада и капка вода.
Разделяме белтъци от жълтъци.
В подходящ съд разбиваме с миксер жълтъците и захарта до пухкав крем. Прибавяме ги към разтопения шоколад.
В друг съд разбиваме белтъците с щипка сол. И тях ги прибавяме на части към другата смес, като внимаваме да не спадне въздушността от белтъците.
Изсипваме сместа във форма с падащо дъно, която сме покрили с хартия за печене и намаслили дъното и стените. Аз лично имах такава форма, но е с диаметър около 24см и затова и самият сладкиш стана по-тънък. Ако използвате форма с по-малък диаметър, ще получите по-висок сладкиш.
Поставяме формата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем около 20 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме сладкиша да се охлади в самата форма.
Гарнираме по собствен вкус.
Да ви е сладко!
Рецептата съм взела от една прекрасна жена и кулинарка. Вижте тук
Няма коментари:
Публикуване на коментар