събота, 1 август 2015 г.

Пърленки


Пърленки съм си поръчвала само по заведения. Но ето, че реших и аз да пробвам да си направя у дома. Много благодаря за съветите и насоките от Ели. 
Ели, благодаря ти от сърце за споделената рецепта. Получиха се много вкусни.


Необходими продукти:
(за 14бр.)

2 ч ч топла вода
10г жива мая
1/2 ч л сол
1/2 ч л  захар
брашно колкото поеме за меко тесто
олио/масло/зехтин

           Активираме маята с малко захар и брашно и в малко топла вода. Оставяме на топло да шупне.
           От посочените продукти омесваме меко тесто. Слагаме в подходящ съд, покриваме с найлоново фолио и оставяме на топло докато си удвои обема.
           От тестото оформяме 14 малки топки. Разточваме ги на тънка кора и ги оставяме за 5-10 минути да си починат.
           Загряваме грил-тиган на средна температура.
           С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин (олио). След като се появят мехурчета и се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин (олио). Така процедираме с всички пърленки.
           Аз реших да пробвам и със сирене и кашкавал. За целта върху готовата пърленка настъргах първо малко сирене, после кашкавал и сложих да се запекат, но само на горен реотан.
           Станаха чудни!

           Да ви е сладко!









2 коментара: