понеделник, 3 август 2015 г.

Прасковки

Прасковки! Помните ли ги? Предполагам, че няма човек, който да не си спомня с умиление за тях. Ето, че и аз реших да ги направя. Рецептата съм взела от дебелия и стар тефтер на моята майка.

Необходими продукти:
(за около 25бр. прасковки) 

2 яйца
2 каф. ч захар
1 и половина каф. ч олио
1/2 пак. амонячна сода 
брашно колкото поеме
жълта и червена боя


За крема:

500мл прясно мляко
4 с л захар
1 с л какао
1/2 пак. нишесте ванилия
За овалване:
около 100-120г бяла кристална захар

              Продуктите, които съм посочила са за половин доза и от тях получих 25бр. прасковки или 50 единични топчета. Ако Вие искате да ги направите и Ви трябват повече като бройки - просто направете цяла доза.

              Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото и продължаваме да разбиваме. Накрая добавяме брашното с амонячната сода. Замесваме средно твърдо тесто. Тестото не трябва да бъде много меко, защото топчетата ще се разлеят при печене, но и не трябва да бъде много твърдо.
             От тестото оформяме малки топчета с големина на малък орех. Нареждаме в намазнена тавичка.


             Печем в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 8-10 минути. Наблюдавайте топчетата, трябва да останат бели при печенето.
             Изваждаме и охлаждаме.

             За крема - кипваме прясното мляко, прибавяме захарта, разтвореното във вода нишесте и какаото. Бъркаме до сгъстяване.
             Слепваме изпечените топчета две по две с крема, изчакваме 2-3 секунди, докато залепнат и нареждаме в подходящ съд.
              В две малки купички сипваме по около 100мл студена вода и в едната оцветяваме с жълта боя, а в другата - с червена боя.
              Потапяме за много кратко първо в жълтата боя, другата половина в червената боя и овалваме в захарта. Ще си позволя да ви дам един съвет - не е необходимо да държите половинките в оцветената вода, защото се разкашкват.
              За украса използваме листенца чемшир.
              Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават.

              Да ви е сладко!












7 коментара:

  1. Много са сладки, Нели и на вид и на вкус, направо викат от чинията да си грабна една, две...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много ти благодаря. Вземи си и повече... Колкото поискаш.

      Изтриване
  2. Страхотни са Нели, благодаря за споделената прекрасна рецепта. Идеални са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти много. Тези думи от кулинар като теб означават много.

      Изтриване
  3. Амонячната сода може ли да се замени със сода бикарбонат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Емилия. Много се извинявам за късния отговор.
      В своята същност амонячната сода и содата бикарбонат са химични набухватели. Те действат основно в кисела среда. Действието и на двете е подобно. Това ги прави взаимозаменяеми.
      Това кой вид набухвател да се използва е въпрос както на вкус, така и на самата рецепта. Строги правила няма.
      В кулинарията е прието, че с амонячна сода се приготвят курабии, а със сода бикарбонат, заедно с киселина или бакпулвер, най-вече кексове.
      Надявам се, че съм била полезна.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване