четвъртък, 10 септември 2015 г.

Карамелено кондензирано мляко (Дулсе де лече)


Преди няколко дни моята приятелка Ели Димитрова ми подхвърли идеята да си направя Дулсе де лече в домашни условия, защото знае, че в нашето семейство се яде доста сладичко. Досега не се бях и замисляла да правя такова нещо. Но започнах да се ровя из нета и попаднах на рецептата на Йоана. Там всичко беше описано толкова подробно. Е, реших и аз да се пробвам. Направих половин доза, като за първи да не се изложа. Но явно късметът ми е провървял, защото се получи много добре - както на констистенция, така и на вкус.
Ели, Йоана, благодаря ви от сърце.


Необходими продукти:
(за около 350-400г)

950мл прясно мляко с висок процент масленост
200г бяла кристална захар
1/4 ч л сода бикарбонат

             В дълбока тенджера и на силен котлон слагаме млякото и захарта. Разбъркваме и изчакваме млякото да заври. След като заври отнемаме от огъня и добавяме содата, която предварително сме разтворили в 2 чаени лъжички вода. Отново връщаме на котлона, но този път на една степен по-слаб котлон. Сместа трябва да ври, но не къкрещо или прекалено силно. Аз го оставих на степен 4 от възможни 6 степени на моята печка. На всеки 15 минути разбъркваме.
            След половин час изглеждаше ето така:
             Ще започне да си променя цвета, така че го наблюдавайте.След 30-те минути намалих на 3, а след 40 минути намалих на 2. Продължаваме да бъркаме все по-интензивно, защото цвета се променя към млечно кафяво. В оригиналната рецепта пише, че след единия час да се бърка на 5 минути, а после постоянно. Но моята смес стана готова на 50-та минута. 

           Не изчаквайте да стане много гъста сместа, защото след като отнемете от огъня още ще се сгъсти. След като придобие гъстотата на течен мед отнемете от огъня.
          Моята смес към края изглеждаше ето по този начин:


          Оставяме да се охлади на стайна температура. Може да го използвате веднага, след като се охлади или да го пресипете в буркан и да съхранявате в хладилник, но не повече от месец.

          А ето така изглеждаше когато махнах от котлона:



          Получи се едно прекрасно сладко от мляко, което така ухае на карамел. Невероятен вкус.


         Да ви е сладко!









5 коментара:

  1. Здравейте,много прекрасно изглежда,толкова апетитно!Бих искала да ви попитам,би ли могло да се използва за торти например?Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Здравейте, благодаря. Наистина се получи много добре - за първи път се опитвам да правя такова мляко в домашни условия.
      Може да го използвате и в торти. Аз съм го добавяла към маскарпоне за сладкиш с бишкоти. Получи се много вкусно.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Може да се ползва в Банофи пай

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вале, така е. Има толкова много десерти, в които може да се добави това мляко.

      Изтриване