четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Розички от ябълка


Необходими продукти:
(за 10бр. розички)

1 средно голяма ябълка
2 с л захар
1 с л мед
3 с л вода

За тестото:

1 пак. краве масло
1 ч ч брашно
1 ванилия

За поръсване:

1 с л мед
2-3 щипки канела
пудра захар

         Разрязваме ябълката на две, почистваме от семките и нарязваме на много тънки ленти. Слагаме ги в подходящ съд и прибавяме захарта, меда и водата. На средно силен котлон (моя беше на 5 от 6 степени) готвим 3-5 минути. Необходимо е просто леко да омекнат ябълките. Сваляме от котлона. Много внимателно с решетъчна лъжица ги изваждаме и оставяме да се охладят. Аз си помогнах и с ръка, защото има вероятност леко да се разкъсат.

       В купа слагаме маслото, което е на стайна температура, към него добавяме 3 с л от водата, в която са били ябълките и добавяме на части пресятото брашно и ванилията. Разбъркваме с лъжица.
      Омесваме гладко тесто. Разделяме го на две части. Всяка част разточваме на дебелина около 2мм, не много тънко, защото ще ви се разпадне.
      Изрязваме дълги ленти с приблизителни размери - ширина 4см, а дължина - 20см.
      Върху всяка лентичка нареждаме парченцата ябълка, така че в края да се припокриват и навиваме. Готовата розичка прехвърляме в хартиена форма (за мъфини) и ги слагаме в тавичка.
      Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути или до готовност.
      Изваждаме ги и ги намазваме с мед и ги поръсваме с пудра захар, в която сме сложили канела.

     Да ви е сладко!

























           Идеята съм взела от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар