Навсякъде по света хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България се посреща такъв празник с традиции от старите времена.
Ако на първи март тръгнете да се разхождате по българските улици, ще срещнете много усмихнати лица. Но най-напред привличат погледа мартениците. Всеки се е закичил с тях. Може да ги срещнете даже по котки и кучета. А в малките планински селца хората ги слагат даже и на добитъка: агнета, ярета, жребчета. Къщите също си имат мартеници.
БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
Йордан Стубел
Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:
Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.
Косер хубавец.
После на градините –
Да цъфтят гиргините
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.
Днес приготвих много вкусна крем супа от броколи, картофи и моето любимо авокадо.
Необходими продукти:
300г броколи
1 бр. авокадо
1 средно голям картоф
1 морков
1 скилидка чесън
4-5 стръка пресен лук
1 с л зехтин
сол и черен пипер
60мл прясно мляко (готварска сметана)
1 ч л брашно
Нарязваме лука и чесъна на дребно, а картофите и моркова на кубчета.
Загряваме в малка тенжерка зехтина и задушаваме за 1-2 минути лука, добавяме и чесъна и веднага когато си пусне аромата прибавяме около 1л вода. Когато заври водата пускаме измитото и накъсано на розички броколи, картофите и моркова. Посоляваме на вкус и оставяме да ври до готовност на картофите.
В подходящ съд размиваме брашното с млякото (готварската сметана) до гъста каша и я добавяме към супата. Разбъркваме, подправяме с черен пипер и оставяме на по-слаб котлон да поври още 5-6 минути.
Оттегляме супата от котлона и пасираме до гладка констистенция.
Прибавяме и авокадото, което сме нарязали на по-малки парчета и отново пасираме.
Сервираме супата топла с настъргано сирене.
Да ви е сладко!
Рецептата видях тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар