понеделник, 16 март 2015 г.

Царевични питки


Необходими продукти:

20г прясна мая
250мл вода
1 ч л захар
1 с л зехтин
100г царевично брашно
250г бяло брашно
1 равна ч л сол
бяло брашно за доизмесване

За намазване:

50г меко масло
подправки - риган, чубрица, шарена сол, босилек, червен пипер и др.
1 яйце

семена за поръсване

           Активираме маята с 1ч л захар 2-3 ч л брашно. Добавяме зехтина. Смесваме двата вида брашно и солта. Смесваме водата, брашното и маята и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в купа, покриваме с кърпа или найлоново фолио и оставяме на топло да втаса, докато си удвои обема.

         Разбъркваме маслото с подправките.

         Втасалото тесто разпределяме на 4 части. Всяка част я разточваме на тънка елипса. Отгоре я намазваме с маслото с подправките. В горния край на елипсата си оставяме мислено около 1см и започваме да режем надолу тънки ленти с остър нож. Леко ги раздалечаваме една от друга.
         Навиваме настрани като започваме от горния край. Получава се дълъг усукан фитил. Завиваме като охлюв и внимателно оформяме като цвете. Така процедираме и с останалите три части от тестото.
        Оформените питки поставяме в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с разбитото яйце, поръсваме с микс от семена и оставяме отново да втасат за около 20 минути.
        Печем в предарително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или до готовност.
        Сервираме с бяло сирене и маслини.

        Да ви е сладко!


















Рецептата е от тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар