Необходими продукти:
1 яйце
150г кристална захар
200мл прясно мляко
2 с л течен мед
2 ч л сода
50г разтопено и охладено масло
400г брашно
За крема:
1кг цедено кисело мляко
1/2 ч ч кристална захар
кората на един лимон
2 с л лимонов сок
100мл сладкарска сметана
2 ванилии
За поръсване:
200г орехи
Разбиваме яйцето със захарта, след това бавно добавяме млякото, меда, содата и разтопеното, охладено масло. Прехвърляме сместа в малка тенджерка и на бавен огън варим, като непрекъснато бъркаме. Бъркането продължава около 15 минути. Сваляме от котлона и добавяме брашното. Разбъркваме с лъжица и прехвърляме върху набрашнен плот. Омесваме леко, докато стане на топка. От тестото започваме да правим топки. Всяка топка трябва да тежи приблизително 130-135г. Получават се 5 такива топки и накрая остава една малка, която може да си я направите на сладки.
Разточваме всяка топка на кръг с диаметър около 28-29см. Трябва да бъде много тънък, почти прозрачен пласт. Тестото се получава много разтегливо, заради меда в него.
Прехвърляме в тава, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 4-5 минути. Аз лично ги наблюдавах докато хванат лека коричка.
Изкарваме ги и охлаждаме. Върху всяка изпечена кора слагаме дъното на форма с диаметър 26см, натискаме леко и изрязваме с нож.
За крема разбиваме цеденото мляко със захарта. Добавяме кората на един лимон и двете супени лъжици лимонов сок. В отделен съд разбиваме сметаната на пяна и внимателно я разбъркваме в крема. Добавяме и ванилията.
Във формата с падащо дъно започваме да редим тортата. Слагаме първия блат, отгоре намазваме с тънък пласт от крема. Покриваме с втория блат, отново намазваме с тънък пласт от крема и така докато свършат всички кори. Най-отгоре завършваме с крем. Оставяме си от крема, защото ще намазваме и отстрани тортата. Прибираме в хладилник за около 2ч., за да стегне. След като я извадим отстраняваме ринга. Намазваме тортата отстрани с пласт крем.
Отгоре и отстрани я поръсваме със смлени орехи и отново прибираме тортата в хладилник за едно денонощие.
Да ви е сладко!
А ето и в разрязан вид:
Първо пишете разбиваме яйцата със захарта, а в продуктите е 1 яйцето.
ОтговорИзтриванеВторо всички казват , че меда не трябва да се загрява, вие да се вари
15 мин.?
Тони, благодаря Ви, ще си поправя грешката. А относно меда, така пишеше в рецептата, от която съм я правила.
ОтговорИзтриване