Необходими продукти:
2бр. яйца
1 с л сол
4 с л кисело мляко
1 бакпулвер
250г масло
100-150г кашкавал
около 850г брашно
Разделяме жълтъците от белтъците.
Към жълтъците прибавяме солта, киселото мляко и разтопеното масло. Разбъркваме. Към брашното прибавяме бакпулвера и замесваме твърдо тесто.
Покриваме с найлоново фолио и прибираме в хладилник за 2 часа.
Разделяме тестото на две и всяка половинка разточваме на квадратна кора.
Намазваме отгоре с разбит белтък и поръсваме навсякъде с настърган на ситно ренде кашкавал.
С помощта на къдраво ножче режем на правоъгълници.
Соленките редим в тава, намазана леко с олио и печем на предварително загрята на 180-200 градуса фурна до златист загар.
Съхраняваме в затворена кутия.
Да ви е сладко!
Брашното не е ли много? Аз сложих 550гр. и едва успях да го събера.
ОтговорИзтриванеВеси, прибавяй брашно докато се получи твърдо тесто. И тогава прибери в хладилника.
ИзтриванеБлагодаря Нели! Станаха страхотни. Ще ги повторя.
ОтговорИзтриванеВеси, много ти благодаря за доверието. Тази рецепта е от стария тефтер на моята майка.
ИзтриванеСърдечни поздрави!