понеделник, 20 април 2015 г.

Постен шоколадов кейк


Днес за първи път правя сладкиш без яйца. Малко бях скептично настроена, но реших да пробвам. Много съм доволна от резултата. Получи се един невероятно вкусен и същевременно толкова сочен сладкиш.

Необходими продукти:

1 ч ч = 250мл

1 и 1/2 ч ч брашно
1 ч ч захар
4 с л какао
1 ч л сода бикарбонат
1/2 ч л сол
6 с л зехтин/олио
1 с л оцет
2 ванилии
1 ч ч студена вода

          В голяма купа слагаме пресятото брашно, какаото, захарта, содата и солта. В сместа правим 3 ямички - в едната слагаме зехтина/олиото, в другата - оцета, а в третата - ванилията. Бавно заливаме с водата. Разбиваме с миксер на ниска скорост, за кратко време, само докато се смесят всички съставки. Получаваме кейково тесто.
         Застиламе с хартия за печене малка тавичка 20/20. Моята беше кръгла и с диаметър 25см.
        Печем на предварително загрята на 160-180 градуса фурна около 30-35 минути или до суха клечка. 
       Оставяме в тавичката за няколко минути и след това прехвърляме върху метална решетка, за да изстине окончателно.
       Поръсваме с пудра захар.

      Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар