Необходими продукти:
1кг картофи (пресни)
100г бяло сирене
100г кашкавал
1 опаковка (200г) заквасена сметана
100г луканка (или друг колбас по Ваш избор)
магданоз, копър
чубрица
сол, черен пипер
зелен лук
зехтин
За тази рецепта дори ми е трудно да дам точни количества. Сигурно няма човек, който да не си е правил запеканка с картофи.
Обелваме и нарязваме картофите, за да се сварят по-лесно и бързо. Аз използвах пресни картофи, вече има на пазара. Сваряваме ги в подсолена вода.
В подходящ съд смесваме заквасената сметана със ситно нарязаните магданоз и копър, добавяме и сухите подправки - сол, черен пипер, малко чубрица и разбъркваме.
В йенска тенджера нарязваме на големи кубчета сварените картофи, изсипваме сметановата смес, добавяме натрошеното сирене и луканката (колбаса) и разбъркваме.
Леко наливаме зехтин, слагаме капака на тенджерата и слагаме да се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Така готвим около 15 минути.
Махаме капака, добавяме настъргания на ситно кашкавал и отново връщаме във фурната да се запече на горен реотан.
Сервираме картофите топли с нарязан зелен лук и в компанията на студена бира и любими хора.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар