петък, 15 май 2015 г.

Ягодови петифури с орехов блат


Необходими продукти:

140г чаени бисквити (обикновени бисквити)
60г орехи
50г разтопено масло
2 с л мед
1 с л конфитюр от ягоди (по желание)

За ягодовата смес:

550-600г ягоди
400г цедено кисело мляко
100г мед
200мл прясно мляко (сметана 35%)
2 ванилии
15г желатин на прах

За декорация:

200мл животинска сметана 
50г пресята пудра захар
дребни ягоди

         За блата смесваме в кухненски робот бисквитите и орехите и ги смиламе много фино. Добавяме разтопеното масло, 100г мед, конфитюра и отново разбиваме докато сместа се овлажни.
        Изкарваме сместа от робота и хубаво размачкваме с ръце.
        Разпределяме бисквитената смес във форма с размер 23см, която е покрита с хартия за печене. За предпочитане е формата да е с падащо дъно, но аз лично не разполагам с такава и направих петифурите в кръгла тавичка, на която дъното е към 17см, а нагоре става на 24см. Но пак ми свърши отлична работа.
        Притискаме с пръсти, заравняваме навсякъде и прибираме в хладилник, докато си приготвим ягодовата смес.

        За ягодовата смес - накисваме желатина с вода и го оставяме да набъбне.
        В подходящ съд слагаме прясното мляко (сметаната) с двете ванилии и ги оставяме на умерен огън докато млякото заври. След като заври оставяме настрани и изчакваме 2-3 минути. Към него добавяме накиснатия желатин и разбъркваме докато желатинът се разтопи.
        Измиваме и почистваме ягодите и ги пасираме.
        Разбиваме цеденото мляко с меда. Към него добавяме постепенно разбитите ягоди и млякото с желатина. Разбъркваме всичко много добре.

       За декорацията разбиваме сметаната с миксер докато стегне. Върху нея пресяваме пудрата захар, която вече е пресята веднъж и отново разбиваме за няколко секунди.
       Декорираме нарязаните петифури с пош или шприц според вашето въображение.
       Съхраняваме в хладилник преди консумация.

       Получиха се много нежни, леки и ароматни петифури.

       Да ви е сладко!



















        Рецептата съм взела от тук.





Няма коментари:

Публикуване на коментар