- 2 пъти повече протеини от всички останали култури;
- 5 пъти повече калций отколкото в животинското мляко;
- 2 пъти повече калий от нивата в банана;
- 3 пъти повече антиоксиданти от касиса;
- 3 пъти повече желязо от това в спанака;
- големи количества Омега-3 и Омега-5
Семената Чиа имат нежен и приятен вкус. Могат да се добавят към сосове, теста, салати, смутита и др., като ароматът на ястията се запазва и се повишава тяхната хранителна стойност.
Рецептата, която ви предлагам спокойно може да мине за вкусен и бърз десерт, а също така може да се използва и като закуска.
Необходими продукти:
200мл прясно мляко (бадемово, кокосово)
2 с л чиа
1 с л мед
300г ягоди
На 100мл мляко слагаме 1 с л семена чиа.
В купа слагаме свареното прясно мляко (ако използвате ядково мляко не трябва да го подлагате на термична обработка), меда и разбъркваме докато меда се разтвори.
След това прибавяме и семената и оставяме настрани за 5 минути, за да може да набъбнат.
В друг съд пасираме ягодите.
Прибавяме ги към млякото с чиа и разбъркваме.
Прибираме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.
Ако вместо краве мляко използваме ядково мляко получаваме чудесен веган десерт.
Да ви е сладко!
Повече информация за хранителните свойства и начин на употреба на семената Чиа може да видите тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар