вторник, 12 май 2015 г.

Пудинг с чиа и ягоди



"Чиа" съгласно езика на племето Маи означава "Сила". Семената съдържат:
  •  2 пъти повече протеини от всички останали култури; 
  • 5 пъти повече калций отколкото в животинското мляко;
  • 2 пъти повече калий от нивата в банана;
  • 3 пъти повече антиоксиданти от касиса;
  • 3 пъти повече желязо от това в спанака;
  • големи количества Омега-3 и Омега-5
Семената Чиа имат нежен и приятен вкус. Могат да се добавят към сосове, теста, салати, смутита и др., като ароматът на ястията се запазва и се повишава тяхната хранителна стойност.

Рецептата, която ви предлагам спокойно може да мине за вкусен и бърз десерт, а също така може да се използва и като закуска.


Необходими продукти:

200мл прясно мляко (бадемово, кокосово)
2 с л чиа
1 с л мед
300г ягоди
                
                На 100мл мляко слагаме 1 с л семена чиа.

               В купа слагаме свареното прясно мляко (ако използвате ядково мляко не трябва да го подлагате на термична обработка), меда и разбъркваме докато меда се разтвори.          
              След това прибавяме и семената и оставяме настрани за 5 минути, за да може да набъбнат.
              В друг съд пасираме ягодите.
              Прибавяме ги към млякото с чиа и разбъркваме.
              Прибираме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.
              Ако вместо краве мляко използваме ядково мляко получаваме чудесен веган десерт.

             Да ви е сладко!




















         

                       Повече информация за хранителните свойства и начин на употреба на семената Чиа може да видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар