четвъртък, 21 май 2015 г.

Правоъгълни понички с мед и пудра захар




От колко време си я бях набелязала тази рецепта в блога Вкусното ми хоби със страст и любов. Само като гледах снимките и вече усещах техния вкус. 
Танче, благодаря ти за споделената рецепта. Уникални са!
Получиха се много вкусни и меки понички.

Необходими продукти:

125мл прясно мляко
125 мл гъст айран
7г суха мая
1 яйце и 1 жълтък
6 с л олио
3 с л захар
1 и 1/2 ч л сол
500г брашно и още за доомесване
 
              В подходяща купа в леко затопленото прясно мляко разбъркваме маята, 1 с л захар и 3 с л брашно. Оставяме настрани докато маята шупне.
             В друг съд разбъркваме яйцето със захарта, докато захарта се стопи.
             В голям съд пресяваме 400г от брашното, добавяме солта и разбъркваме. В средата правим кладенче и в него изсипваме маята, яйцето, олиото и леко затопления айран, като разбъркваме с дървена лъжица.
            Омесваме гладко, меко и нелепнещо тесто.
            Тестото поставяме в купа, която леко е намазана с олио, покриваме с прозрачно фолио и оставяме да си почине 15 минути.
            Разточваме върху набрашнена повърхност на дебелина 6-7мм и изрязваме малки правоъгълничета.
            Така нарязаното тесто покриваме с найлонов плик и оставяме да втаса за 40-45 минути.
            В тиган загряваме малко повече от един пръст мазнина, така че при поставяне на поничката да се покрие до половината.
           Много внимателно вземаме всяко отделно парче, за да не спадне обема от втасването.
           Пържим и от двете страни до златисто.

          Сервираме поничките с мед и поръсени с пудра захар.

          Да ви е сладко! 




















3 коментара:

  1. Стели, благодаря ти. Наистина стават прекрасни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина са страхотни! Предлагам Ви ,следващия път да ги изрежете с два ринга ,по-голям и много малък в средата на големия


    ОтговорИзтриване