Това не е рецепта за класическо Тирамису. Беше ми останала една опаковка сирене Рикота и реших да направя тази по-различна рецепта. Получи се много лек и вкусен десерт, с мек крем и лека нотка на кафе. Обещавам, че в някой следващ пост ще опиша и класическата рецепта за Тирамису.
Необходими продукти:
24бр. бишкоти Савоярди
250г сирене Рикота (пасирана обезсолена извара)
200мл сладкарска сметана
100г пудра захар
300мл сварено охладено кафе
50мл ликьор
натурално какао за поръсване
В свареното кафе изсипваме ликьора и разбъркваме.
В подходящ съд разбиваме Рикотата със захарта до пухкав крем.
В друг съд разбиваме много добре охладената сметана. Постепенно и на части я добавяме към крема с рикота и внимателно разбъркваме с дървена шпатула.
Потапяме всяка бишкота в кафето и нареждаме в поднос или форма с падащо дъно. Така правим един ред от 12 бишкоти. Върху тях разпределяме половината от крема. Отгоре нареждаме и останалите 12 бишкоти, натопени в кафе. Завършваме и с другата половина крем и заравняваме. Поръсваме с натурално какао и оставяме в хладилник за минимум 2-3 часа.
Сервираме добре охладено и нарязано на малки квадрати.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар