Нашата майка винаги така е приготвяла крем карамел - в тавичка. Аз съм пробвала и в купички, но в тавичката се получава много повече карамелен сос.
Необходими продукти:
6бр. яйца
1л прясно мляко
1 ч ч и половина захар
2 ванилии
Захар за карамела
Разбъркваме яйцата и захарта с телена бъркалка. Прибавяме млякото и ванилиите и бъркаме до пълното стопяване на захарта.
Посипваме дъното на малка тавичка с приблизителни размери 18/26см със захар. Не съм писала точно количество на захарта, защото винаги слагам на око. Изчакваме да се карамелизира и до получи приятен светло кафяв цвят. Махаме от котлона и изчакваме да изстине.
Изсипваме яйчената смес върху карамела. Поставяме малката тавичка в по-голяма тава. Внимателно наливаме вода, да стигне до половината на малката тавичка.
Печем в предварително загрята на 130-140 градуса фурна до готовност. Внимавайте водата да не завира. От време на време може да добавяте по някое кубче лед.
Имам един трик, с който проверявам дали е готов крем карамела - с помощта на малък нож леко разрязвам на определено място и ако не излиза мляко, значи е готов.
Оставяме да изстине в тавата.
Да ви е сладко!
Много ми е интересно как слагаш правоъгълна тавичка на кръгъл котлон. Нали карамелизацията на захарта трябва да е равномерна. Тавичката със сигурност стърчи ?!
ОтговорИзтриванеПривет. Получава се и така.
ОтговорИзтриванеПоздрави!