сряда, 15 юли 2015 г.

Раирани кифлички с кашкавал


Съвсем случайно попаднах на тази рецепта в Храна за душата. Снимките са толкова изкушаващи, че нямаше как да не ги направя. Като за първи път направих половин доза, но смело казвам, че следващия път ще си бъде пълна доза. Уверявам Ви, че са много меки и вкусни кифличките.

Необходими продукти:
(за 16бр.)

200мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая (или 18г прясна мая)
1 ч л сол
20г краве масло (или 20мл олио)
300-350г брашно

За плънката:

150г кашкавал

За намазване:

1 яйце
1 с л олио

За поръсване:
сусам, мак или микс от семена

             В подходящ съд активираме маята в малко топла вода, като добавим 1 ч л захар и 1 ч л брашно. Оставяме на топло да шупне.
            В друг съд пресяваме брашното и солта, добавяме захарта, затопленото мляко и шупналата мая. Омесваме тесто, като накрая добавяме олиото (или маслото). Месим до гладко, нелепнещо тесто.
            Прехвърляме тестото в намазнена купа, покриваме го и оставяме на топло докато си удвои обема.
            Разделяме тестото на 16 топки. Всяка разточваме на овал. В долния край слагаме по малко нарязан кашкавал, а в горния край правим три разреза. Завиваме на кифличка и подреждаме на разстояние в намазнена тава с "шева" отдолу.
            Покриваме тавата и оставяме за 10-15 минути. Намазваме с разбито яйце и малко олио. Поръсваме всяка кифличка със сусам, мак или както аз направих с микс от семена - според това как ги обичате и с каквито продукти разполагате в момента.
            Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути или докато се зачервят приятно.

            Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Чудесни кифлички си направила, Нели! Рецептата на Юлка е много сполучлива! Радвам се, че съм те завела при нея! Поздрави и успех на блога ги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гуинет. Аз благодаря за споделената рецепта. Освен, че са много вкусни и мекички, тези кифлички са и много ефектни.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Привет Нели, изглеждат превъзходно! Дали би могла успешно да се замени плънката със сирене, шунка или да кажем мармалад или сладко? Пробвала ли си?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Нелка. Тези кифлички съм ги правила само два пъти - първият път беше само с кашкавал, втория път пробвах със сирене и кашкавал. Със сигурност може да се сложи и друга плънка, но ако е сладка, предполагам че в тестото малко трябва да се увеличи количеството на захарта.
      Благодаря за хубавите думи.
      Поздрави!

      Изтриване