понеделник, 21 септември 2015 г.

Хрупкав паниран карфиол


Преди няколко дни моята приятелка Ели Димитрова публикува рецепта за паниран карфиол. Е такова нещо не бях опитвала - но до този момент. Днес купих карфиол и речено-сторено. Слагам да се бланшират розичките и в последния момент разбирам, че нямам галета. Заместих я с царевично брашно и смлян на ситно корнфлейкс, с това разполагах в момента. Получи се нещо толкова вкусно. Моят мъж беше скептично настроен, но след като го опита и каза, че иска пак да му правя. Е, няма как - пак ще се прави...

Необходими продукти:

1 глава карфиол
2 яйца
около 1/2 ч ч царевично брашно
около 1/2 ч ч корнфлейкс, смлян на трохи
сол и черен пипер на вкус
растителна мазнина за пържене

За млечно-чесновия сос:

2-3 скилидки чесън
2 с л с връх майонеза
1 ч ч кисело мляко
копър за свежест

             Нарязваме карфиола на малки розички и внимателно ги измиваме. Бланшираме ги във вряща подсолена вода за 10 минути. С помощта на решетъчна лъжица изваждаме розичките и веднага ги потапяме за 5 минути в ледено студено вода, за да спрем процеса на варене. Отново с решетъчната лъжица ги изваждаме.
            В подходящ съд разбиваме яйцата, овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
            В друг съд поставяме царевичното брашно, смесено със смления корнфлейкс.
            Всяка розичка потапяме първо в разбитите яйца, а после и в сместа с брашно.
            Пържим в силно сгорещена мазнина до приятен златист цвят.
            Изваждаме готовите розички върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
           Сервираме топли с млечно-чесновия сос.

           Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. За първи път ядох паниран карфиол на почти преклонна възраст, приготвен от сръчните ръце на моята свекърва. Останах очарована. Но с годините модифицирах рецептата и сега го пека върху хартия директно във фурната. Ако обичате карфиол, задължително пробвайте. Няма да се разочаровате. Най-много да откриете вашата собствена рецепта за карфиолчето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Яна. Много се радвам, че споделихте и Ваш опит. Непременно ще пробвам и на фурна. Така е много по-здравословно.
      Поздрави!

      Изтриване